Assistentie bij Tennis voor mensen met dementie

Assistentie bij Tennis voor mensen met dementie

Structureel · 2–3 uur/week
Waterigeweg 43, 3703 CM Zeist, Nederland
Gastheer/vrouwActiviteiten begeleidenSociaal contact
WelzijnSport & RecreatieMensen met een beperking
1 plaats over.
Stage Delen
Tennisvereniging Griffensteyn
#82360
Scan me of ga naar maszeist.nl/o/Tennisvereniging-Griffensteyn/stages/Assistentie-bij-Tennis-voor-mensen-met-dementie/82360 om je aan te melden

Contactpersoon

Arthur Tutein NoltheniusStel de contactpersoon een vraag

Samenvatting

Gevraagd wordt een assertieve helpende hand bij een bijzondere activiteit: Tennis met mensen met dementie

Uitgebreide omschrijving

Vrijdagmiddag Tennis met Dementie


Iedere vrijdagmiddag spelen zo’n 10 vrijwilligers met mensen met dementie. En die zijn niet eng, maar vaak heel grappig en vriendelijk. Dat komt doordat ze af en toe niet meer de juiste woorden weten of soms een paar keer dezelfde vraag stellen of verhaal.

Doordat we hen iedere vrijdag ontvangen met koffie en thee, is het echt een vriendenclub geworden waar ze graag naar toe komen, terwijl in het dagelijkse leven ze vaak een beetje in een isolement geraken en vriendschappen verliezen.


Na de koffie/thee gaan we met hen de baan op en starten we met de warming up. Daarna gaan we tennissen en dan spelen we vooral de bal naar elkaar toe en proberen we juist niet de deelnemer te passeren.

Dat geeft hen veel plezier en de beweging is heel belangrijk om hun ziekte af te remmen.


Na afloop drinken we nog wat samen.


Wat ga je doen?


Net als de andere vrijwilligers ga je helpen de tafels en stoelen te verplaatsen tot één lange tafel. Er moet koffie en thee gezet worden en aangeboden aan iedereen die binnen komt. Mensen met dementie, maar ook de mantelzorgers en de vrijwilligers.

Alle aanwezigen krijgen ook een naamplaatje op zodat iedereen elkaars naam kan ‘onthouden’.


Als we naar de baan gaan moeten we altijd goed opletten of ze hun drinkbeker en hun tennisracket bij zich hebben en sommigen ondersteunen bij de trap.


Als het uitkomt kun je ook mee tennissen. En in tussen moeten ook de kopjes etc in de afwasmachine afgewassen worden voor gebruik na afloop.

                                                                                                                                                                                                                            

Na afloop moet er natuurlijk worden opgeruimd. Ballen in de juiste tas, naamplaatjes verzameld, meubels weer terug op de plaats en servies in de kasten.


De vrijwilligers komen om 13.00 uur samen en de deelnemers om 13.30 uur. Meestal zijn we tussen 15.15 en 15.30 uur weer klaar en gaat iedereen met een goed gevoel naar huis.


Ja, en welke capaciteiten zijn welkom? Nou, niet te verlegen. Het leuk vinden om met oudere mensen om te gaan. De jongste deelnemer met dementie is pas 60 jaar en de oudste tegen de 80 jaar. En handen uit de mouwen steken! Gelukkig zijn er ook een groot aantal vrijwilligers die je vast op weg willen helpen.


Tennisrackets hebben wij voor je, maar (gym-)schoenen met platte zolen zijn wel handig.


Tot snel, we zien je graag komen

Hoe kom ik er?

1 plaats over.
Stage Delen

Over Tennisvereniging Griffensteyn

Tennis met mensen met dementie / Helpen op de club