MaS voor organisaties

Vind hier alles over de Maatschappelijke Stages in Zeist

Nieuwe vrijwilligers

Je werft mogelijk nieuwe vrijwilligers uit een leeftijdsgroep die voor veel organisaties lastig bereikbaar is.

Nieuwe ideeën

Jonge vrijwilliger brengen nieuwe, frisse ideeën mee waar je organisatie iets mee kan.

Nieuwe kansen

Je geeft een leerling de kans om een onvergetelijke ervaring op te doen. En datzelfde geldt voor jullie als organisatie!

Gemiddeld 21% van de leerlingen blijft bij het stageadres hangen als vrijwilliger, voor kortere of langere tijd!

De Maatschappelijke Stage (MaS) is één van de stages die leerlingen op het voortgezet onderwijs lopen. Lees hier meer over wat MaS inhoudt.

Hoe werkt het?

1. Maak een organisatiepagina aan

Maak een persoonlijk account aan en creëer je organisatiepagina. Wij moeten jouw toegang nog even goedkeuren, maar je kunt meteen al aan de slag met het creëren van stageplekken. Die blijven dan nog even in concept staan totdat je organisatie is goedgekeurd.

Als dit het eerste jaar is dat jouw organisatie meedoet, nemen we uiteraard contact met je op om alles uit te leggen.

2. Plaats een stageplek

Geef duidelijk aan wat de werkzaamheden zijn voor de leerling en wat je van hen verwacht. Je stageplek is direct zichtbaar en leerlingen kunnen zich aanmelden.

Reageert een leerling op je vacature, dan ontvang je een e-mail. Via de berichtenfunctie kun je gemakkelijk contact onderhouden met de leerling om een kennismakingsgesprek te plannen.

3. Maak afspraken

Tijdens het kennismakingsgesprek worden de verwachtingen van beide kanten besproken en worden er duidelijke afspraken gemaakt. Denk aan werktijden en -dagen, gebruik van de telefoon, wie de leerling begeleidt en wat de exacte werkzaamheden zijn.

Als het gesprek goed is verlopen, wordt het door de leerling meegenomen contract, dat door de school is opgesteld, ingevuld en ondertekend.

Tips

Duidelijkheid

Zorg voor een duidelijke en afgebakende klus. Maar voorkom hierbij dat de klus gaat lijken op een taakstraf. Zoek naar taken die leuk zijn voor de leerling om te doen en die zichtbaar resultaat hebben, zodat ze enthousiast worden.

Vraag eventueel een aantal (creatieve) collega’s om mee te denken over geschikte stageklussen.

Meedenken

Laat leerlingen meedenken over de uitvoering van de stage. Laat bijvoorbeeld nog wat ruimte vrij in de invulling van de opdracht en plan een kennismaking om te kijken wat de leerling zelf graag zou willen doen.

De leerling wil zich in eerste plaats nuttig voelen, de MaS gaat er immers om dat de jongeren een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving.

Begeleiding

Zorg voor goede begeleiding (bijv. een coördinator, medewerker of vrijwilliger). De contactpersoon maakt afspraken met de leerlingen en heeft indien nodig contact met de MaS-makelaar van Vrijwilligerscentrale Zeist.

Ook is het belangrijk dat de leerling te allen tijde ter plekke iemand heeft waar hij/zij terecht kan voor vragen of als er iets is.

Een evenement? Maak er een stageplek van!

Leerlingen hoeven niet per se bij één organisatie al hun uren te lopen. Heb je dus extra handen nodig bij een evenement in het weekend? Maak van het evenement dan een stageplek. Leerlingen kunnen zo hun uren aanvullen. Zorg wel voor het maken van duidelijke afspraken en zorg altijd voor een ondertekend stagecontract.

Stageperiodes 2024/2025

Vink bij het maken van een stageplek de juiste periode en doelgroep aan.


Er zijn dit jaar vier stageperiodes in twee varianten:


Lintstage 20 uur, buiten schooltijd en in vakanties

  • Christelijk Lyceum Zeist, 3e klas van oktober t/m januari
  • Openbaar Lyceum Zeist, 3e klas Van 28 oktober (herfstvakantie) t/m april
  • Christelijk Lyceum Zeist, 2e klas van februari t/m mei.


Blokstage 20 uur, onder schooltijd, één week

  • Jordan Montessori Lyceum Utrecht, 2e klas maandag 17 maart t/m donderdag 20 maart

Leerlingen selecteren & stages toekennen

Als de stageplek is aangemaakt, kunnen leerlingen reageren. Deze reacties kun je, anders dan voorheen, direct zien. Leerlingen moeten een korte motivatie insturen over waarom ze de stage graag zouden willen volgen. Als organisatie kun je vervolgens leerlingen toelaten of afwijzen. Het toewijzen van stageplekken wordt dus niet meer gedaan door de mentor maar door de organisatie. Hierdoor heb je meer inzicht in je maatschappelijke stagiaires. Ook kun je de leerling direct een bericht sturen via het platform.


Heb je extra handen nodig voor een evenement? Dan kun je er ook voor kiezen om de stageplek op RSVP zetten. Op die manier kunnen alle leerlingen die zich aanmelden deelnemen, zonder goedkeuring van de organisatie.

Meer vragen?

Wil meer weten over de maatschappelijke stages in Zeist of bij jou in de buurt? Of wil je sparren over mogelijke stageplekken binnen jouw organisatie?


Neem dan contact met ons op via [email protected]!